Disse link er hentet fra Samfundet for dansk genealogi og Personalhistories
Link Menu.

 

Tilbage til forsiden

Home

Slægtsforskning

Slægtsforskning er en måde at opleve sin egen historie på, men det er også en indgang til Danmarks- og verdenshistorie. Rejsen ind i historien begynder med dig selv

Start ikke i Google ;-)

Det værste man kan gøre er at stryge af sted til det nærmeste arkiv eller kaste sig over Google og starte sin eftersøgning efter ”mormor, som hed Erna Hansen og vistnok stammede fra Møn”.

Alle kan!Alle kan!

Tidligere var der mange som havde den opfattelse, at slægtshistorie ikke var noget for almindelige familier. Hvilken interesse havde de for eftertiden? Men det er helt forkert. For både alle slægter og alle mennesker har deres egen helt specielle historie.

Kom i gang!Kom i gang!

Det første mål, og grundstammen i al genealogi, er at opstille en anetavle, dvs. et særligt skema med basisoplysninger om forfædre og formødre.

Gamle billederGamle billeder

Gamle billeder er værd at bevare. De kan vise sig at være værdifulde kilder for slægtsforskeren.

Fra vugge til grav

Ved livets fire store skilleveje har du gode muligheder for at træffe dine aner.

KirkebøgerKirkebøger

Kirkebøger er blandt de første - og de vigtigste - kilder til slægtsforskning. De ældre kirkebøger kan du finde på nettet, på arkivalieronline.dk

FolketællingerFolketællinger

I folketællingen kan du se din slægt i sammenhæng med hele den familie - eller husstand, som de var en del af.

Skifteprotokoller

Hvis man vil bevise et slægtskab, er skifteprotokollerne en af de mest sikre veje. Skifteprotokollen kan også give dig et helt unikt kig ind i stuerne hos dine aner.

Gotisk skrift

Mange slægtsforskere synker lige en ekstra gang, når de opdager, at man skrev med et andet alfabet i Danmark indtil 1875.

Levende historie

Hvis man når tilbage til oldeforældrene - dem er der 8 af - er man tilbage i tiden omkring og før år 1900. Blot en eller to generationer længere tilbage fandt krigene sted om Sønderjylland. De fleste har en eller flere forfædre, der var med f. eks. i 1864.

NavneskikkeNavneskikke

Navne i en slægt eller en familie kan give god viden om slægten. Hvilke typer af navne fik børnene og blev de opkaldt efter ældre slægtninge?

Orden i oplysningerneOrden i oplysningerne

Det er vigtigt at holde god orden på sine oplysninger. Enten gennem solide notesbøger, eller gennem gode genealogiprogrammer til PC og PDA.

12 gode råd

12 gode råd til slægtsforskeren

Video om slægtsforskning

Videoen er lavet af en gruppe studerende på Journalisthøjskolen.
Hvordan starter en en helt almindelig fyrs interesse, og hvordan går han i gan med at finde slægten?

Mere?

På arkiverne findes mange andre kilder: fæsteprotokoller, ejendomshistorie og retssager for blot at nævne nogle få. 

 

 

Få mere ud af din slægtsforskning Meld dig ind i en forening - abbonér på tidsskrifter og blade
   
Spred genealogien! Hvem har sagt, at slægtsforskning kun er noget, der skal foregå på arkiver og biblioteker? Der er mange sjove måder, som du kan kan arbejde med slægten på! OK, at have anegalleriet hængende over sofaen er måske ikke det mest opfindsomme, men der er mange andre ting, man kan gøre.
   
Nordisk Det er naturligt for kulturelle foreninger med personal - og slægtshistoriske interesser i de nordiske lande at knytte forbindelser over grænserne.
   
Links Vi er ude på nettet med jævne mellemrum. Når vi finder et godt websted, skriver vi det her for at du kan få glæde af det.
 

Tilbage til forsiden

Home